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Hi Paula, 
 
Thank you for coordinating the review comments on the anti-degradation rule.    I have a few 
comments/questions for DEQ to consider during the negotiations: 
 
1.  Question:  the policy statement 051.02 states that". . . reasonable best management practices 
for nonpoint source control."  However, I could not find any statement further in the document 
about non-point sources.  I understand that non-point sources are not to be regulated but the 
policy statement indicates that they are to be reviewed.  Should this statement be removed from 
the policy? 
 
2.  Policy statement 051.03.  Based on the comments in the May 12 meeting, I suggest that the 
words "such as waters of national and state parks and wildlife refuges and waters of exceptional 
recreational or ecological significance"  be removed from the policy statement and moved to 
subparagraph j on Tier III waters. 
 
3.  Policy statement 051.02 (8th line).  How will DEQ "assure" that these requirements shall be 
achieved?  Wouldn't it better to rewrite this sentence to read "Further, the highest statutory and 
regulatory requirements for all new and existing point sources . . . shall be achieved."? 
 
4.  Paragraph 06.d.  "Evaluation of effect of discharge on water quality". In the introductory 
paragraph:   Some point sources report additional constituents that are not required by the DMR.  
Will these additional constituents be reviewed as part of the three years of data? 
 
5.  Paragraph 06.d.  "Evaluation of effect of discharge on water quality".  In subparagraph II on 
discharge quality.  
1.  I would like to see this moved to the guidance document so that variations can be more easily 
done to fit particular conditions. 
2.  My main concern is the wording on comparing future to current.  Most municipal POTW's 
produce BOD, TSS, and ammonia concentrations at much lower than the permit limits.  If the 
future discharge is based on future permit and compared to current operational conditions, then 
there will almost always be significant impacts on the receiving stream.  Whereas the future 
operational conditions may be much less than the permit, the potential impacts could be 
overestimated which could cause either permit rejection or overly expensive construction. 
 
6..  Paragraph 06.d.  "Evaluation of effect of discharge on water quality".  In subparagraph iv 
Offsets.  In the third line, it states that these offsets must be "upstream".  I understand but can the 
statement be changed to "preferred to be upstream"?  Under the current wording, the ability to 
use a wetlands downstream of a point source to clean up more than the point sources issues is not 
feasible.  Also, at some point sources, it may be much easier to locate and purchase land 
downstream than upstream. 
 
7.  Tier II Analysis.  In iii, what is the definition of "major municipal discharge"?  Is it 1 mgd or 



10,000 people (which would limit this to only about 15 of the over 100 POTW's in the state) or is it based 
on the contribution to the receiving stream?  This term needs to be defined somewhere to minimize protests.
 
Also, if a major municipal discharge is only experiencing a small growth and it discharges into a major river 
(like directly to the Snake River), why should it have to do an entire study (the paragraph says the "in no 
case will the department determine insignificance". 
 
8.  Tier II analysis:  in subparagraph 4.b, there is a statement about "... across media".  What media are being 
considered (newspaper vs radio)?  Is this a comparison of discharging to water versus air or land?  I could 
not understand what to study. 
 
9.  Tier III discussion:  In subpargarph i on nominations,  If this is about nominations, why is subparagraph 
5 on discussion of nonpoint sources included?  It seems that the nominations section should be about 
nominating a stream.  Then the subparagraph 5 would be for some potential pollutant.   
 
10.  SRWs:  In subparagraph iii, the introductory paragraph discusses point source discharges to SRW's and 
their tributaries.  The Snake River at various locations including Oxbow reservoir is a SRW.  As such, the 
entire lower half of Idaho is tributary to a SRW.  Is the intent of DEQ that a point source that discharges to a 
stream that is 20 or 30 stream segments removed from the SRW still be required to meet the requirements of 
the SRW?  Many of the point sources discharge to receiving waters that are reused on agricultural lands so 
that little to none of the point sources water ever reaches the SRW but could still be required to meet overly 
stringent requirements. 
 
11.  Proposed new definitions:  The total phosphorus measurable limit is very stringent.  I am very 
concerned that it could be overly expensive for a point source to meet.  I understand that it is the threshold 
for further study but I see where it could be a sticky issue under a couple scenarios: 
A.  A point source is participating in an approved trade with another source.  Currently, the point source is 
discharging over 2 mg/l into a stream that is around 0.1 mg/l.  The point source installs phosphorus removal 
to get to 0.3 mg/l phosphorus.  The receiving stream after mixing is impacted more than the listed 2 
miccrograms/liter.  But at another location, more phosphorus is removed in a trade.  The point source has to 
do a study to show that there are  no impacts in the "near field" stream but the only impacts are in a "far 
field" reservoir. This puts an unneeded expense on the point source to do a study or to do additional 
treatment.   
 
B.  A point source discharges at its permitted limit (say, 0.07 mg/l) but the receiving stream is at 0.05 mg/l.  
After mxing, the downstream concentration exceeds the 2 microgram increase so will the point source have 
to treat even lower concentrations to keep below the 2 microgram increase? 
 
Phosphorus is not a toxin and is mainly a problem in reservoirs.  However, the wording of this section could 
cause some unnecessary work and costs. 
 
Thanks again for the opportunity to comment on this draft. 
 
--  
Lawrence J. Bennett, P.E. 
Bennett Engineering 
348 Provident Drive 
Boise, ID  83706 
208-343-2466 
e-mail: L.J.Bennett.Engineering@gmail.com
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