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SUBIJECT: Drinking Water Rule Interpretation—Pumping Redundancy and Fire Flow
DATE: October 10, 2006

Proposal: The proposed phase 2 drinking water facility standards rule has sections that address pumping
redundancy and fire flow. The proposed rule language, as modified in response to public comments during
August, separates fire flow requirements from the more general requirement that public water systems be
designed with pumping capabilities sufficient to provide peak demands with the largest pump out of service.
This memo directs DEQ engineers performing plan and specification reviews for public water systems to
use the framework agreed upon in the proposed rule before it becomes final in the spring of 2007.

Current Rule Interpretation: The most literal reading of Recommended Standards for Waterworks (“Ten
States™) would require that public water systems be designed with sufficient pumping capacity to supply peak
day demand plus fire flow where provided. Any pumping facility within the water system would need to have
sufficient redundancy to provide this peak day demand plus fire flow when the largest pump is out of service.
DEQ has not been consistent in application and interpretation of this requirement. Most offices have not held to
the most literal reading of Ten States. This is understandable by the fact that Ten States makes an assumption
that all systems will be designed with storage in the amount of average daily demand. In Idaho, many systems
do not install storage and depend upon pumping to supply all of their needs. The challenge of providing fire
flow differs substantially between systems that have storage and those that depend on pumping alone.

New Proposed Facility Standards Rule: The proposed rule only requires pumping redundancy for domestic
flows. Fire flows are now treated separately in the proposed rule. Public water system owners are allowed to
reduce or efiminate redundancy for fire flow systems, if local fire authorities certify that the water system’s fire
fighting capabilities are compatible with the water demand of existing and planned fire fighting equipment and
fire fighting practices in the area served by the system. The system may be designed to provide slightly lower
total flows during a fire event, taking into account the drop in distribution pressure that will occur when fire
flow is provided. The proposed rule provides definitions for the terms that refer to design flows and uses these
key terms in a consistent manner throughout sections that deal with redundancy criteria.

As a condition for DEQ approval of fire flow designs that do not incorporate full redundancy, the proposed rule
language includes a requirement that existing or potential customers be informed of the system’s firefighting
capabilities and the acceptance of these capabilities by the local fire authority. Although there was some



opposition to this provision, this requirement is consistent with similar language negotiated for the proposed rule
section dealing with standby power. In both situations, the operative principle is that systems that obtain
approval for a reduction in reliability or redundancy should be willing to inform customers of this fact. This
notification does not need to be stated in negative terms, because the system design is in compliance with
regulation. In this interim time, prior to the proposed rule becoming effective, DEQ will waive the notice
requirement so long as the system complies with Section 501.17(b)(i), as quoted in the Attachment to this
memo. Once the proposed rule becomes effective, the notice requirement must be met as part of the plan review.

Summary: The framework provided in the proposed rule is consistent with past practices in Idaho and allows
for system designs that provide a reasonable level of redundancy. The proposed rule establishes a standard for
redundancy that is consistent with Ten States and then provides for departures from that standard when doing so
is acceptable to the local fire authority and does not compromise the ability of the water system to reliably meet
domestic flows. Standardizing around this approach will help to improve consistency in the way these
requirements are implemented around the state.
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Attachment



Summary of Proposed Facility Standards Rule Language Dealing with Pumping
Redundancy and Fire Flows

1. The terms used to describe design flows in the rule are average day demand, peak
hour demand, maximum day demand, and fire flow capacity. These terms may be
assigned slightly different meanings in various engineering references. Because these
terms are of key importance in interpreting the rule requirements, they are defined as
follows.

Average Day Demand. The volume of water used by a system on an average day based on a one (1)
year period.

Peak Hour Demand. The highest hourly flow, excluding fire flow, a water system or distribution
system pressure zone is likely to experience in the design year.

Maximum Day Demand. The average rate of consumption for the twenty-four (24) hour pericd in which
total consumption is the largest for the design year.

Fire Flow Capacity. The water system capacity, in addition to maximum day demand, that is
available for fire fighting purposes within the water system or distribution system pressure zone. Adequacy
of the water system fire flow capacity is determined by the local fire authority.

2. The above terms are then used throughout those sections of the rule that deal with
redundancy requirements. The pertinent sections are shown below. Highlighting is used
to emphasize the key terms. These excerpts may be viewed in context by accessing a
copy of the proposed rule through DEQ’s website at
http://www.deq.idaho.gov/rules/drinking_water/58_0108_0602_proposed.cfm

or by calling Tom John at 373-0191.

513. FACILITY AND DESIGN STANDARDS - NUMBER OF GROUND WATER SOURCES
REQUIRED. New community water systems served by ground water and constructed after July 1, 1985,
or existing community water systems served by ground water that are substantially modified after July,
2002, shall have a minimum of two (2) sources if they are intended to serve more than twenty-five (25)
homes or equivalent. Under normal operating conditions, with any source out of service, the remaining
source or sources shall be capable of providing either the peak hour demand of the system or maximum day
demand plus equalization storage. See section 501.17 for general design requirements concerning fire flow
capacity, for the purpose of section 513 only, the department shall consider a system to be “substantially
modified” when there is a combined increase of twenty-five percent (25%) or more above the system’s
existing configuration in the following factors:

541, 02, Pumping Units. At least two (2) pumping units shall be provided for raw water and surface
source pumps. Pumps using seals containing mercury shall not be used in public drinking water system
facilities. With any pump out of service, the remaining pump or pumps shall be capable of providing the
peak hour demand or maximum day demand plus equalization storage. See Section 501.17 for general
design requirements concerning fire flow capacity. The pumping units shail meet the following
requirements: [Remaining language from this subsection is not listed because it does not deal with
redundancy]

541.04. c. Each booster pumping station shall contain not less than two (2) pumps with capacities
such that peak hour demand, or maximum day demand plus equalization storage, can be satisfied with the
largest pump out of service. See Section 501.17 for general design requirements concerning fire flow

capacity.
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544.01. Sizing. Storage facilities shall have sufficient capacity, as determined from engineering studies
that consider peak flows, fire flow capacity, and analysis of the need for various components of finished
storage as defined under the term “Components of Finished Water Storage” in Section 003. The
requirement for storage may be reduced when the source and treatment facilities have sufficient capacity
with standby power to supply peak demand of the system.

3. Finally, a new provision in General Design Considerations (Section 501) to address
the requirements and exceptions that apply to fire flow capacity.

501.17. Redundant Fire Flow Capacity.

a. Public water systems that provide fire flow shall be designed to provide maximum day
demand plus fire flow instead of peak hour demand plus fire flow. This allowance is made because
distribution pressures can be expected to fall during a fire event and overall demand would be less than
peak hour. Pumping systems supporting fire flow capacity must be designed so that fire flow may be
provided with the largest pump out of service.

b. The requirement for redundant pumping capacity specified in 501.17.a. may be reduced
to the extent that storage is provided in sufficient quantity to meet some or all of fire flow demands. Where
storage is not provided, the requirement for fire flow pumping redundancy may be reduced or eliminated if
the following conditions are met:

i. The local fire authority states in writing that the fire flow capacity of the system is
acceptable and is compatible with the water demand of existing and planned fire fighting equipment and
fire fighting practices in the area served by the system.

ii. In a manner appropriate o the system type and situation, positive notification is provided
to customers that describes the design of the system’s fire fighting capability and explains how it differs
from the requirements of 501.17.a. The notice shall indicate that the local fire authority has provided
written acceptance of the system’s fire flow capacity.



